joi, 15 iulie 2010

Tutorial DREAMBOX

Deoarece universul DREAM este atât de greu accesibil începătorilor, iar manevrarea acestui „bolid” crează probleme multor utilizatori neexperimentaţi, m-am gândit că prezentarea unui tutorial cu informaţii de bază, pot face viaţa mai uşoară celor ce fac primii paşi într-o lume fascinantă ... lumea DREAMBOX. Poate că cele prezentate aici au mai fost scrise şi pe alte forumuri de specialitate, scopul nu este acela de a plictisi prin repetare, ci de a da un mic ajutor celor ce întâmpină probleme şi din întâmplare au navigat pe această pagină. Acestea fiind spuse să pornim la drum ...



La achiziţionarea receptorului, de obicei, acesta este livrat cu ultima versiune de soft instalată. Totuşi vine timpul când dorim să instalam o nouă imagine sau de ce nu, să experimentăm şi alte imagini pentru a vedea care dintre ele se apropie mai mult de ceea ce dorim noi. Pentru a duce la bun sfârşit această operaţie avem nevoie de:

  • un cablu Null Modem

  • Calculator

  • Imaginea pe care dorim să o încărcăm în receptor (GEMINI recomandat începătorilor)

  • Utilitarul DREAM UP

ATENŢIE !!! Toate cablările receptorului se va face cu cablul de alimentare deconectat.

Cum procedăm ?

  • Scoatem cablu de alimentare din receptor şi nu lăsăm cuplat decât null-modemul între calculator şi Dreambox.

  • Pornim aplicaţia Dream Up, debifăm folosirea reţelei ( Use Network) ...

  • ... şi apăsăm Conect.

Pornim receptorul. În câteva secunde dacă conectarea a reuşit, butonaşele FLASH, PING şi ERASE devin active iar pe desktop-ul calculatorului avem următoarea imagine.


  • Acum apăsăm Erase pentru a şterge imaginea existentă în receptor.

  • Dacă operaţia a decurs normal vom primi următorul mesaj:

Apăsaţi ok. Din acest moment în receptor se poate instala o nouă imagine. Pentru această operaţie nu trebuie decât să apăsaţi butonul Flash şi să restartaţi receptorul (prin scoaterea alimentatorului din priză). Indicaţi locaţia din calculator unde se află noua Imagine ce doriţi să o încărcaţi în receptor. Din acest moment trebuie să aşteptaţi circa 10 minute pentru finalizarea operaţiei.

ATENŢIE !!! nu întrerupeţi această operaţie.

Dacă totul a decurs normal, pe desktop veţi avea afişată următoarea imagine :

  • Apăsaţi ok. FELICITĂRI !!! Din acest moment puteţi spune că aţi parcurs etapele instalării unei imagini în DreamBox.

Acum trebuie să faceţi setările de bază ale receptorului. Cu alimentatorul scos din priză cuplăm TV-ul la receptor (prin mufa EuroScart de obicei), pornim televizorul şi Dream-ul. Prima imagine ce apare la pornirea DreamBox-ului ne cere să setăm limba de comunicare.



  • Alegem engleza şi trecem la etapa următoare:


  • Starea orei locale este identică cu setarea orei din orice sistem de operare de exemplu şi nu necesită alte explicaţii cred. Salvăm setările efectuate până aici şi trecem la ...

Conexiunea dintre Calculator si DreamBox cu ajutorul plăcii de reţea.

Deşi cuplarea unui receptor la calculator prin intermediul porturilor de reţea nu ar trebui să reprezinte o problemă, totuşi eu nu am să trec peste acest amănunt, deoarece o simpă eroare ne dă planurile peste cap când ne aşteptăm mai puţin (... acest articol se adresează persoanelor lipsite de experienţă, deci îmi cer scuze dacă repet ceva ce alţii cunosc de mult timp ).
În consecinţă pentru a realiza această conexiune avem nevoie de o placă de reţea cuplată în calculator şi de un cablu CROSSOVER ce va face legătura între această placă şi portul existent în spatele receptorului.
De unde facem rost de cablu ? Simplu, de la orice magazin IT, sau dacă avem ce ne trebuie îl confecţionăm chiar noi. Iată detaliile:

În cazul în care cablul pe care doriţi să-l folosiţi la conectare corespunde cu imaginea de sus, puteţi trece la setările descrise în continuare.

  • Apăsăm butonul MENIU din telecomandă ... apoi se alege SETUP.

  • La această secţiune alegem EXPERT SETUP.

  • În continuare alegem Communication Setup:


  • Acum facem setările:
    Pentru ca Receptorul să poată comunica cu Calculatorul este suficient să precizăm IP-ul Receptorului în fereastra de mai jos(aici IP-ul Receptorului este 192.168.0.10). Trecem mai departe şi...

...deschidem Network Connection din calculator, apoi Local Area Connection şi mai departe Internet Protocol(TCP/IP). Aici la IP Address trecem IP-ul calculatorului 192.168.0.5 de exemplu. O condiţie prioritară este ca atât Dream-ul cât şi calculatorul să aibe acelaşi segment de IP 192.168.0.XX în exemplul nostru. Conectarea la reţeaua locală este de tip LAN, deci vom bifa şi noi aceasta.
Nameserver reprezintă adresa de IP a serverului DNS, iar Gateway este adresa Router-ului dvs (192.168.0.1) Nu intru în amămunte, cei ce au internet sunt familiarizaţi cu aceste setări. Acum bifam Enable Network şi ... salvăm setările.
Din Expert Setup selectăm NGrab Streaming Setup, aici se introduce IP-ul calculatorului(192.168.0.5) şi se apasă detect MAC Adress. Dacă totul este ok, Dreambox-ul va recunoaşte şi va scrie adresa de MAC a PC-ului (dacă nu verificaţi cablul). Acum salvaţi setările ... GATA !

Cred că pentru moment aceste setări sunt suficiente, iar dacă totul este îregulă Calculatorul poate comunica cu DreamBox-ul. Am considerat suficiente aceste setări de bază. Pentru o comunicare între receptor şi calculator au fost scrise o mulţime de programe.
Unul dintre ele este Dreambox Control Center (DDC) v. 2.93, program din categoria strict necesar. Cu ajutorul unui manager FTP - DDC permite copierea de fişiere din receptor în calculator şi invers.
Pentru a lucra cu programele există Dreamboxedit un program (de editare a canalelor din receptor), simplu şi intuitiv.
Asupra modului de lucru cu programele menţionate nu insist momentan, fiecare poate face primii paşi exersâd cu acestea.

Dacă totul v-a reuşit până aici fără probleme, înseamnă că în jungla DREAM aţi făcut deja primii paşi, de acum experienţa acumulată va depinde numai de orele petrecute în faţa ecranului şi de seriozitatea abordării problemelor cu care vă confruntaţi.

FELICITĂRI şi mult Succes !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu